Faaliyet dönemine yönelik hazırlanan iş planlarının, beklenen fayda ve maliyet hedefine uygun olarak uygulanması, izlenmesi, kontrol ve raporlanması diye tanımlayabileceğimiz süreç yönetim sistemi; en yalın haliyle, fikir ve iş planlarının hazırlanması, planları uygulayacak örgüt şeması, çalışma alanı, iş ve görevler, iş akış planları, iş merkezleri üretim kapasiteleri, mamul/hizmet üretim reçete ve maliyetleri, üretim ve stok yönetimi, bakım onarım planları, süreç kontrol ve izleme halkalarından oluşur.
1 )İş Planları
Tasarıma dönüştürülebilir fikirler, üretilecek mal ve hizmetler, üretimde kullanılacak ilk madde malzeme, işçilik , enerji ve diğer girdiler, yapılacak yatırımlar, faaliyet dönemi öncesi belirlenmesi.
2 ) Organizasyon, İş Merkezi, İş ve Görev Tanımları
Planların kimler tarafından nasıl ve ne şekilde uygulanacağı, hangi bölüm ve iş merkezlerinin aktif olarak kullanılacağı, yapılacak işler ve işin nasıl yapılacağı ayrıntılarıyla açıklanması.
3 ) İş Akış Planları
Mamul ve hizmet üretim sürecinde üretimin başlangıç bitiş noktaları arasındaki süreçler, geçişler, diyagram ve benzeri iş akış çizim ve anlatımlarla kodlanması.
4 ) Üretim ve Diğer Birimler Kapasite Ölçümleri
Önceden belirlenen mamul ve hizmet üretim kapasiteleri revize edilirken, faaliyet döneminde üretimi planlanan mal ve hizmetlerin teorik ve normal kapasitelerinin hesaplanması, kayıp kaçak ve fire oranlarının belirlenmesi.
Bu süreçte üretime destek hizmet veya yönetim merkezleri hizmet birimlerinin kapasiteleri de ölçülür.
6 ) Mamul/Hizmet Üretim Reçete ve Maliyetleri
Üretilecek her bir mamul ve hizmetler için kullanılacak ilk madde malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin miktar ve parasal değerleriyle ölçülmesi ve hesaplanması.
7 ) Üretim ve Stok Yönetimi
Pazardan gelen istek, müşteri siparişleri, minimum stok seviyesi altına düşen mamullerin üretimi için iş emirleri veya üretim projesi oluşturulması,
İhtiyaç duyulan ilk madde malzeme, işçilik, enerji gibi girdilerin planlanması, stokta yer almayan ihtiyaçlar için satın alma siparişleri oluşturulması,
İlk madde ve malzeme ve mamuller için optimum stok seviye tespit çalışması yapılması; en düşük, en yüksek seviye ile kritik stok seviyelerinin tespit edilmesi,
Satın alınan ilk madde ve malzeme ile üretilen mamuller için kalite kontrol standartlarının belirlenmesi ve bu standartlara uygun kalite kontrollerin yapılması,
Satın alınan ilk madde malzeme, üretilen mamul hareketlerinin kontrol ve izlenmesine imkan veren stok yönetim sisteminin oluşturulması.
8 ) Bakım Onarım Planları
Üretim alanında kullanılan tesis, makine ve teçhizatın bakım planları, kullanım talimatlarına uygun olarak önceden belirlenip yapılması.
9 ) Süreç Kontrol ve İzleme
Üretim hattında mevcut maddi ve maddi olmayan varlık hareketlerinin kontrol ve izlenmesi ve sonuçların raporlanmasıdır.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN