Faaliyet raporu, bir kurumun bir hesap dönemindeki ticari ve mali faaliyetlerini kapsayan rapordur. Faaliyet raporu, Türk Ticaret Kanunu'nun 327. maddesi uyarınca anonim şirketlerde idare meclisinin her iş yılı sonunda şirketin ticari, mali ve iktisadi durumunu ve yapılan işlemlerin özetini göstermek amacıyla hazırlanmakla yükümlü oldukları yıllık bir rapordur.
FA L İ Y E T R A P O R U
Yıllık faaliyet raporu tüm sermaye şirketlerince düzenlenmek zorundadır. Bu çerçevede, anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler bu raporu düzenlemekle yükümlüdür. Bunun yanında belediye, bakanlık gibi kamu kurumları da strateji, şeffaflık ve vizyon ortaya koymak için faaliyet raporları oluştururlar.
Yıllık faaliyet raporunda şirketin ilgili hesap dönemine ait iş ve işlemlerinin akışı, her yönüyle finansal durumu doğru, eksiksiz, gerçeğe uygun ve dürüst bir şekilde yansıtılmak zorundadır.
Bu raporlarda yöneticiler şirket faaliyetleri ile ilgili ortaklara hesap verirler.
Şahıs firmalarının da her yıl bu raporu hazırlamaları yıllık plan ve performanslarını ölçmeleri, karşılaştırmaları, kendilerini finans ve diğer ilişkili olduğu çevrelere faaliyetlerini tanıtım ve ifade etmede sağlayacağı kolaylık ve sağlayacakları güvence konusunda elde edecekleri avantajlar bakımından oldukça önem arz etmektedir.
Ö Z E L F İ N A N S A L R A P O R L A R
Proforma (geçici) Finansal Tablolar;
Finansal Durum Tablosu(Bilanço), Gelir Tablosu, Satışların Maliyeti Tablosu,
Nakit Akış Bütçesi;
İşletmenin sabit ve değişken giderlerine göre en düşük nakit seviyesinin tespiti,
Yıllık iş planlarına göre belirlenen mal ve hizmet alım ve/veya üretiminden kaynaklanan nakit çıkışları ile faaliyet giderlerinden oluşan nakit çıkışlarının tespiti,
Devreden alacaklar ve planlanan satışlardan sağlanacak nakit girdisinin tespiti,
ile oluşturulması.
Başa Baş Analizi;
İşletmenin Sabit ve değişken giderlerini karşılayacak minimum satış miktarı ve hasılat seviyesinin tespiti.
F A L İ Y E T B Ü T Ç E S İ
Üretim Bütçesi;
Faaliyet döneminde üretilecek mal ve hizmetler için sarf edilecek ilk madde malzemenin cinsi, miktarı ve parasal değeri ile, direkt işçilik saat ve personel sayısı, personel için yapılacak harcama değeri, makine sayısı, çalışma saati ve makine giderleri ile genel üretim giderlerinin tespiti ve parasal değerlerin hesaplanması.
Satış Bütçesi;
Faaliyet döneminde hedef pazara yönelik satışa konu mal ve hizmetler, satış miktarları ve parasal değerlerinin hesaplanması.
Faaliyet Giderleri Bütçesi;
Araştırma Geliştirme,Genel Yönetim ve Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri ile parasal değerlerinin hesaplanması.
Finansman Giderleri Bütçesi;
Kısa ve Orta Vadeli Kredi ve Diğer Finansman ihtiyacından ve finansal işlemlerden doğan giderlerle, Uzun Vadeli Kredi ve Finansman ihtiyaçlarının faaliyet dönemine ilişkin giderlerinin tespiti ve parasal değerlerinin hesaplanması.
Yatırım Giderleri Bütçesi;
Arsa,Arazi,Bina,Makine Tesis ve Demirbaş gibi maddi duran varlık alımlarından, inşasından ve kullanımından kaynaklanan giderlerle maddi olmayan varlıklardan oluşan giderlerin tespiti ve parasal değerlerinin hesaplanması.
B İ L G İ İ Ş L E M D U R U M A N A L İ Z R A P O R U
İşletmenin bilişim alanında kullandığı yazılım ve donanım araç gereçlerinin analizi;
İnternet ve intranet ağı ile bilgi işlem yazılımları ve araç gereçleri, bilgi yedekleme, saklama ve güvenlik analizleri,
Kullanıcıların bilişim konusunda algıları, bilgi, beceri ve eğitim konusunda analizler,
Yeni yazılım ve donanım ihtiyaçlarının belirlenmesi analizleri,
Analiz sonuçlarına göre işletmenin yer aldığı sektör ve faaliyet alanına en uygun ve en verimli bilişim sisteminin gerekçeleriyle raporlanması.
D İ Ğ E R Ö Z E L R A P O R L A R
Şirket yönetim kurulu başkan ve üyeleri, üst düzey yöneticileri, firma sahiplerinin talebi üzerine;
Fikir,Tasarım, Pazarlama Satış Dağıtım, Planlama, Satın Alma, Üretim, Muhasebe, Finans, İnsan Kaynakları, İdari İşler, Bilgiişlem konularında hazırlanacak raporlar.
Detaylı Bilgi için
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN